Ana sayfa Manşet Zehirlenmede Zehirin Emiliminin Azaltılması

Zehirlenmede Zehirin Emiliminin Azaltılması

0

Yutulan zehirin emiliminin azaltılması için mantıksal olarak uzaklaştırılması ve barsaktan absorbsiyonunun azaltılması gerekir . Muhtemel ölçümler gastrik lavaj , kusturma , oral absorbanlar ( genellikle aktif kömür ) ve tüm barsak irigasyonunu kapsar . Bunların hiçbiri rutin olarak uygulanmaz . Önemli oranda morbiditeye neden olurlar ve sonuçların iyileşmesi ile ilgili çok az kanıt vardır .

Mide lavajı katı gıdalarla dolu mideyi boşaltmaz ve pilordan ince barsaklar içine mide içeriğinin geçişini forse eder . Hipoksi , aspirasyon , pnömoni ve genellikle özofagial perforasyona neden olabilir . Doz aşımından 1 saatten fazla süre geçmişse mi de lavajı zehirin emiliminin azaltılmasında etkili değildir . Mide lavajı zehirden kaynaklanan mortaliteyi azaltmaz ve intihar amaçlı tekrarlayan aşırı doz ilaç alımından hastayı yıldırmaz .

Mide Lavajının Zehirin Emiliminin Azaltılması Kullanımında pratik tavsiyeler

Eğer hasta zehirlenmenin neden olduğu derin bilinçsizlik durumundaysa veya son 1 saat içerisinde zehirden hayati tehdit eder miktarda almışsa zehirin emiliminin azaltılması ve vucuttan atılabilmesi için mide lavajı önerilmektedir . Güçlü bir öksürük refleksi varsa veya hava yolu ET tüp ile korunma altına alınmışsa uygulanmalıdır . Koroziv yanıklarda ( perforasyon riski ) veya petrol / parafin içeren yanıklarda ( pnömoni riski ) mide lavajı yapılmamalıdır

  • Mide lavajına başlamadan önce güçlü aspiratör ayarla .
  • Sedyenin ayak tarafını yukarı doğru kaldırın ve hastayı sol lateral pozisyona getirin .
  • Nazal kanül yoluyla oksijen ver . EKG monitorizasyonu yap .
  • Kayganlaştırıcı sürülmüş geniş tek kullanımlık mide tüpünü ağızdan mideye doğru geçir . Mide içeriğini aspire ederek pozisyonunu dogrula .
  • Gerekirse araştırılmak üzere mide içeriğinden bir örnek al ve sakla .
  • Her defasında 300 ml si vererek mide içeriği berrak gelinceye kadar lavaj уар .
  • Atık temizlenene kadar işleme devam et .
  • Mideye 50 gr aktif kömür ver .
  • Tüp çıkarılırken tüpten sıvı aspirasyonunu önlemek için tüpü parmaklarının arasında sıkıştır .

Zehirlenme de Zehirin Emiliminin Azaltılması için Hastayı Kusturmak ve Kusmanın Uyarılması

Emetikler asla kullanılmaz . İpeka önceleri çok sık kullanılıyordu , fakat uzamış kusmalara , uyuşukluğa ve aspirasyon pnömonisine neden olabilir ve ilacın absorbsiyonunu azaltmaz . İpeka kullanımı için herhangi bir endikasyon yoktur . Tuzlu solüsyonlar fatal hipernatremiye neden olabilir ve bir emetik olarak asla kullanılmamalıdır .

Zehirlenme de Aktif Kömür Kullanımı

Bir saat içerisinde verilmesi birçok ilacın terapotik dozlarının absorpsiyonunu azaltır fakat aşırı doz sonrası klinik yarar açısından çok az kanıt vardır . Kömür enterohepatik siklus döneminde bazı ilaçların ( ör ; digoksin ) yarı ömrünü azalt Ancak kömür dağınık , alımı hoş değildir ve sıklıkla kusmalara neden olur . Akciğerlere aspirasyonu fatal pnömonilere yol açar . Aktif kömürün çeşitli formülasyonları kullanılmaktadır .

Aktif kömür kendisine bağlanamayan maddelere verilmemelidir . Bunlar : demir , lityum , borik asit , siyanid , etanol , etilen glikol , metanol , organik fosforlar , pet rol ürünleri , güçlü asitler ve alkaliler . Kömür küçük miktarlarında bile toksik olabilen zehirlenmelerde ( ör ; trisiklik antidepresanlar ve teofilin deriveleri ) oldukça kullanışlıdır . Son bir saat içinde tehlikeli aşırı doz alınmışsa karbon verilmelidir ( ağız yolu ile ( PO ) veya orogastrik tüp yoluyla : erişkin 50 gr : çocuk 1 gr / kg . maks . 50 gr ) . Karbon , mide boşaltılmasını geciktiren ilaçlar ( ör ; trisiklik antidepresanlar ve opioidler ) ve yavaş salınımlı ilaçlarla zehirlenmelerde bir saatten fazla süre içerisinde verildiğinde de etkili olabilir . Tekrarlayan dozlarda kömür verilmeden önce uzman görüşü alınmalıdır , bu sadece bazı ilaçların ( ör : karbamezepin , dapson , digoksin , fenobarbital , kinin , teofilin ve salisilat ve nadiren diğer ilaçların aşırı dozlarında ) hayati tehdit eden zehirlenmelerinde yapılabilir .

Tüm Barsak İrrigasyonu

    Tüm barsak irigasyonuna nadiren ihtiyaç duyulur ve sadece uzman tavsiyesinde kullanılmalıdır . Tüm barsak irigasyonunun amacı rektal atıklar temiz gelene kadar nazogastrik tüpten sıvı verilerek solid içeriğin barsaktan hızlıca boşaltılmasıdır . Bunun önemi bilinmemektedir . Yavaş salınımlı ilaç zehirlenmeleri için ve aktif karbon ile emilemeyen demir veya lityum gibi ilaç zehirlenmelerinde kullanılabilir . Çocuklarda düğme pillerden ve vücut paketçilerinden kokain paketlerinin uzaklaştırılmasında kullanılabilir .

Polietilen glikolün barsak temizleme solüsyonları ve elektrolitler ( örn ; KleanPrep ) tüm barsak irigasyonu için kullanılmalıdır : erişkinlerde 2 lt / saat ( küçük çocuklarda 500 ml / saat ) 2 saat içinde veya daha uzun sürede verilmelidir . SIVI yüklemesi ve hipokalemi yapabileceğinden normal salin kullanılmamalıdır . Tüm barsak irigasyonuna başlamadan önce uygunsa aktif kömür nazogastrik ( NG ) tüp yoluyla verilebilir . Rektal atık temiz gelene kadar irigasyona devam edilebilir . Bulantı , kusma , karın ağrısı ve elektrolit bozuklukları ortaya çıkabilir . EKG , üre ve elektrolitler ve idrar çıkışı monitorize edilmelidir .

 

 

Cevapla

Please enter your comment!
Please enter your name here