Ana sayfa Manşet Teofilin Zehirlenmesi

Teofilin Zehirlenmesi

0

Teofilin Zehirlenmesi

Teofilin ve aminofilin teofilin zehirlenmesi ne neden olabilir. Birçok preparat yavaş salınımlıdır ve alımdan 12-24 saat sonraya kadar ciddi toksisite oluşmayabilir, bu nedenle dikkatli takip gerekir.

Teofilin Zehirlenmesinde Görülen Özellikler

Bulantı, kusma (sıklıkla şiddetli ve antiemetikler yardımcı olmaz), karın ağrısı, hematemez, huzursuzluk, kas tonusunda artış, reflekslerde artış, baş ağrısı, konvülsiyon. Koma, hiperventilasyon, hiperpreksi ve rabdomiyoliz görülebilir. Sinüs taşikardisini, supraventriküler, ventriküler aritmiler ve VT takip edebilir. Kan bsıncı başlangıçta artar, ama sonra ciddi zehirlenmelerde düşer. Kompleks metabolik bozukluklar, respiratuar alkolozu takiben metabolik asidoz, hiperglisemi, ve ciddi hipokalemiyi içerir.

Teofilin Zehirlenmesi Hasta Yönetimi

  • Destekleyici tedavi et.
  • EKG, kan basıncı ve kalp hızını monitörize et.
  • Venöz damar yolu sağla ve üre ve elektrolit, glukoz, arteriyal kan gazı, plazma teofilin (birkaç saat sonra tekrarla) ölç. Hasta semptomatik ise saatlik K tekrar et, çünkü hipokaleminin erken düzeltilmesi, tehlikeli aritmileri engelleyebilir. K ile hipokalemiyi düzelt (büyük miktarlar gerekebilir, ama hız 20 mmol/saatten fazla ol mamalı).
  • Alim- başvuru süresi <1 saat ise gastrik lavaj uygula. Gerekliyse NG tüple tekrarlayan aktif kömür ver.
  • İnatçı kusmalar, ondansetrona cevap verebilir (8 mg yavaş IV, yetişkinde)
  • GI kanamada transfüzyon ve ranitidin gerekebilir (ama, teofilin metabolizmasını yavaşlatan simetidin değil).
  • Yeterli kardiyak outputlu taşikardi gözlenmeli ama tedavi edilmez. Non selektif b-blokerler (örn propranolol) ciddi taşiaritmi ve hipokalemiye yardımcı olabilir, ama astmatiklerde bronkospazma sebep olur. Lidokain ve meksiletin nöbetleri artırabilir, bu yüzden disopramid ventriküler aritmilerde tercih edilir.
  • Diazepam veya lorezepam ile nöbet kontrolü yap. Koma, nöbet, kusmadan dolayı havayolu riskte ise paralizi, entübasyon ve IPPV sağla.
  • Kömür hemoperfüzyon, ciddi zehirlenmelerde, özellikle kusma nedeniyle oral ve NG’den aktif kömür verilemiyorsa gerekebilir. Ciddi hipokalemi, teofilin zehirlen- mesinden iyileşme boyunca görülebilir, K’un büyük miktarları erken verilir.

 

Cevapla

Please enter your comment!
Please enter your name here