Ana sayfa Manşet Aspirin Zehirlenmesi (Salisilat Zehirlenmesi)

Aspirin Zehirlenmesi (Salisilat Zehirlenmesi)

0

Salisilat (Aspirin) zehirlenmesi

Standart aspirin tabletleri 300 mg asetil salisilik asit içerir. 150 mg/kg alımlarında genellikle orta derecede aspirin zehirlenmesi gelişir; 500 mg/kg ciddi ve muhtemelen ölümcül zehirlenmeye yol açacaktır. Zehirlenme salisilat merhemlerinin cilt yoluyla absorpsiyonunda kaynaklanabilir.

Aspirin Zehirlenmesi Görülen Klinik Özellikler

   Yaygın olarak kusma, kulak çınlaması, sağırlık, terleme, vazodilatasyon, hiperventilasyon ve dehidratasyon. Hipokalemi görülebilir.

Ciddi zehirlenmelerde konfüzyon, koma ve konvülzyonlar ortaya çıkabilir.

Çocuklar hiperpreksi ve hipoglisemi gelişmesine eğilimlidirler.

Nadir bulgular kardiyojenik olmayan pulmoner ödem, serabral ödem ve renal yetmezliği kapsar.

Metabolik ve asid-baz bozuklukları 

Bunlar kompleks olabilir: erişkinlerde genellikle mikst metabolik asidoz ve respiratuar alkaloz görülür, fakat solunumsal etkiler daha baskındır ve konfüzyon ve koma ile ilişkilidir.

Aspirin Zehirlenmesi Durumunda Hasta Yönetimi

    Hasta son 1 saat içerisinde >500 mg/kg almışsa mide lavajı önerilmektedir. 4.5 gr dan fazla alımlar sonrası (veya çocuklarda 2 gr) salisilatın absorpsiyonunu azaltmak, eliminasyonunu artırmak için 50 gr aktif kömür (çocuklarda 25 gr) verilmelidir. Plazma salisilat konsantrasyonu ölçülmelidir (absorbsiyonun devam etmesine bağlı olarak salisililat seviyesi yükseleceğinden semptomlar uzarsa bir kaç saatte bir tekrarlanmalıdır). SSS bulguları veya ciddi zehirlenme bulguları varsa idrar, elektrolitler, glukoz ve AKG bakılmalıdır. Uzamış mide boşalması veya enterik kaplı tabletler alınmışsa plazma salisilat seviyesi artacağından kömürün ikinci dozu kullanılabilir.

   Hafif zehirlenme; plazma salisilat seviyesi çocuklarda < 350 mg/L (2.5 mmol/L) ve erişkinlerde <450 mg/L (3.3 mmol/L) ise genellikle sadece artmış oral sıvılar gerekebilir.

 Orta derecede zehirlenme, çocuklarda >350 mg/L ve erişkinlerde >450 mg/L olduğunda dehidratasyonu düzeltmek ve salisilatın eliminasyonunu artırmak için IV sıvı verilmelidir: sodyum bikarbonat %1.26 (erişkinlerde 500 mL saat, 3 saatte) ile idrar alkalize edilmelidir (artmış salisilat atılımında masif diürezden çok daha fazla etkilidir). İdrar pH>7.5 olmalıdır, ideal olan 8.0-8.5 olmalıdır. Salisilat seviyesi tekrarlanmalıdır, idrar ve elektrolitler, gerektiğinde potasyum da eklenerek kontrol edilmelidir.

Ciddi zehirlenme, SSS bulguları, asidoz ve salisilat >700 mg/L (5.1 mmol/L) ise ciddi mortalite ile ilişkilidir. Uzman önerisi gerekir ve hemodiyaliz için acil öneri gerekir. Asidozu doğrula ve NG tüp yoluyla tekrarlayan dozlarda aktif kömür ver. Hemodiyaliz salisilatı uzaklaştırırken ve elektrolit bozukluklarını düzenlerken, koma ve aşırı hiperventilasyonlu hayatı tehdit eden zehirlenmelerde paralizi ve intermitant pozitif basınçlı solunum (IPPV) yardımcı olabilir. Normal kan glukoz seviyelerine rağmen beyin glukoz seviyeleri düştüğü için IV glukoz verilmelidir. Etkili olmadığı ve pulmoner ödeme yol açtığından zorlu diürez kullanılmamalıdır.

 

Cevapla

Please enter your comment!
Please enter your name here