Ana sayfa Manşet Hipoglisemi Nedir Belirtileri ve Tedavisi

Hipoglisemi Nedir Belirtileri ve Tedavisi

0

Kan şekeri düzeyinin normal seviyenin altında olmasına Hipoglisemi denir. Normal de kan şekeri düzeyi 60 – 100 mg/dl aralığında olmalıdır. 60 mg/dl nin altındaki kan şekeri düzeyleri hipoglisemi olarak adlandırılır. Bu düzeyin altındaki kan şekeri düzeylerinde hastada bilinç değişiklikleri , konuşma bozuklukları , terleme , baygınlık ve çok daha düşmesi halinde ölüm görülebilir.

Yine her vaka da olduğu gibi olay yeri güvenliği değerlendirilerek başlanmaktadır. Olay yeri hasta ve sağlık personeli için güvenli değil ise öncelikle olay yeri güvenliği sağlanmalı sağlanamıyorsa riske girilmeden hasta güvenli bölgeye alınmalıdır.
Hastanın ilk değerlendirilecek parametresi bilinç düzeyidir bilinç daha hasta yanına yaklaşılırken “Beyfendi / hanımefendi nasılsınız” gibi basit cümlelerle ön değerlendirilmelidir. Hastanın Bilinç ve ABC değerlendirilmeli Nabız yada solunum yokluğu durumunda gerekli canlandırma işlemlerine başlanmalıdır.

Hipoglisemi durumunda hastanın bilinç değişiklikleri bayılmaları oluşabileceği için travma durumları açısından uyanık olunmalıdır. Travma varlığı hastanın hızlıca tüm vucut muayenesi ile değerlendirilmeli ve travma bulguları varlığında baş boyun ve omurga stabilizasyonu sağlanmalıdır.

Hastanın vital parametreleri değerlendirilmelidir. Değerlendirilecek bazı vital parametreler:

  • Solunum sayısı
  • Kan basıncı
  • Spo2
  • Nabız ve dolgunluğu
  • Bilinç durumu 
  • Kan şekeri düzeyidir

Gerekli ise geri dönüşümsüz yüz maskesi ile 5 lt / dk  hastanın SpO2 94 ün üzerinde olacak şekilde oksijen uygulanabilir.

Bu süreçte bir personel hastanın damar yolunu ilerideki müdahaleler için hazır hale getirmelidir

Glasgow koma skalası ile hastanın genel durumu kontrol edilir. Hastanın GKS si 12 ve altında ise hızlıca kan şekeri düzeyi belirlenmelidir.

Hastanın Kan Şekeri 60 mg/dl nin altında ise Hipoglisemi ; Bilinç Durumuna Göre Tedaviye Başla

Bilinç Açık İse;
  •       Ağızdan Şekerli Sıvı verilebilir. Gerekli hallerde 10-15 dakika aralıklarla tekrarlanabilir.
Bilinç Kapalı İse;
  •   25 gr a kadar %20 Dextroz İV puşe uygulanmalı
  • GKS 12 nin altında ise ve kan şekeri 60 mg/dl nin altında ise her 2 dakikada bir tekrarlanabilir.

Hipoglisemi Tedavisi Sonrası Uzman Görüşü

Eğer hastanızda hipoglisemi nöbetleri çok sık tekrar ediyor ise acil tedavisini gerçekleştirdikten sonra dahiliye konsültasyonu önerilmelidir. Çok sık tekrarlayan hipoglisemi nedenleri diyete uyulmaması , ilaç veya insülin dozlarının hastaya fazla gelmesi veya metabolik durumlar olabilir. Hastanın uzman hekime muayenesi ile sık tekrarlayan kan şekeri düşmesi nöbetlerinin çoğunun önüne geçilebilir.

Cevapla

Please enter your comment!
Please enter your name here