Ana sayfa Manşet Vertigo Nedir Belirtileri Tanı ve Tedavisi

Vertigo Nedir Belirtileri Tanı ve Tedavisi

0

Vertigo kısaca denge kaybı , baş dönmesi olarak tanımlanabilir. Hastalar genel de yer ayağımın altından kayıyor, etraf dönüyor gibi cümleler ile tanımlarlar. Vertigo hastane öncesi 112 lerin ve hastane acil servislerinin sıklıkla karşılaştığı vakalardandır.

Bu hastalarda baş dönmesine bağlı olarak mide bulanması ve kusma da yaşanabilir. Bu nedenle solunum yolları aspirasyonu açısından sağlık personeli uyanık olmalıdır. Hastanın kusabileceği unutulmamalı ve pozisyon verilecekse buna uygun olarak pozisyon verilmelidir.

Yine her hasta da olduğu gibi öncelikle güvenlik ele alınarak hastaya yaklaşılmalıdır. Ortam sağlık personeli ve hasta için güvenli değil ise güvenlik sağlanmalı, yada riske girmeden hasta güvenli bir alana alınarak muayene işlemine burada başlanmalıdır.

Hastanın ABC ve bilinç değerlendirmesi yapılır. Solunumsal yada dolaşımsal problemler varsa bu yönde de müdahaleye başlanır.

Baş dönmesi şikayeti işle başvuran hastada madde kullanımı veya alkol alımı açısında da değerlendirme yapılmalıdır. Birincil değerlendirme hızlıca yapıldıktan sonra hastada bir sıkıntı saptanmaz ise hızlıca ikincil değerlendirmeye geçilir. Vital parametreler değerlendirilir. Bu hastalarda değerlendirilmesi gereken vital parametrelerin bazıları; Solunum sayısı,  nabız dolgunluğu , kan basıncı, Spo2 değeri , kan şekeri düzeyi, vucut ısısıdır. Hastanın vital bulguları değerlendirilirken bir sorun görülürse tedaviye bu şekilde basamaklar da ilave edilir.

Spo2 94 ün üzerinde olacak şekilde geri dönüşümsüz maske ile oksijen tedavisi uygulanır. Vertigo şikayeti bulunan hasta rahat ettiği bir pozisyona alınır. Hastaya pozisyon verilirken hastanın kusma ve sonrasında aspirasyon riski olduğu unutulmamalı ve pozisyon buna göre verilmelidir.

Hastanın Damar yolu uygulanabilecek tedavilere hazır olması için bir sağlık personeli tarafından açılmalı ve hazır bulundurulmalıdır.

    Vertigo ; Şok Bulgularını Değerlendir

Şok Var İse ;

Şok ve hipovolemi akış şemalarına göre tedaviye başlanmalıdır.

Şok Yok İse;

Hasta da şok bulguları yok ve ağır bulantı kusma veya baş dönmesi var ise hasta 8 yaşından büyükse Dimenhidrinat uygulanabilir. Baş dönmesi kusma ve bulantı bulgularının uygulamaya rağmen devam etmesi halinde 15 dakika içinde Dimenhidrinat tedavisi tekrar uygulanabilir.

Hastaya uygulanan tedavi sonrasında hastanın takip edilmesi ve uzman görüşünüz alınması için uygun hastaneye nakli sağlanmalıdır.

Cevapla

Please enter your comment!
Please enter your name here