Ana sayfa Manşet Hiperglisemi Nedir Tanı ve Tedavi

Hiperglisemi Nedir Tanı ve Tedavi

0

Hiperglisemi kan şekeri düzeyinin normalin üstünde olması durumuna verilen addır. Normal Kan şekeri düzeyi 80 ila 100 mg/dl aralığında olmalıdır.  Bir hastanın hiperglisemi olarak değerlendirilebilmesi için açlık kan şekeri düzeyinin 101 mg/dl nin üzerinde olması gerekmektedir.

Hiperglisemi acil bir tıbbi durumdur ve süratle tedavi edilmesi gerekebilir. Aksi durumda hastanın genel durumu kötüleşir ve bilinç kapanması , kalıcı hasarlar ve hatta ölüm gelişebilir.

Hiperglisemi de Hastanın Hızlıca Değerlendirilmesi Gerekir

Hastanın yanına ulaşılır ulaşılmaz olay yeri hasta ve sağlık personeli için güvenli ise hastanın ABC si değerlendirilmelidir. ABC de hastanın solunum ve dolaşım varlığı kontrol edilerek yaşamsal parametreleri değerlendirilmiş olur.

Hiperglisemi durumunda hastada bilinç değişikliği oluşabileceği için travma bulguları olup olmadığı sorgulanmalı ve kontrol edilmelidir. Eğer bilinç değişikliği mevcut ise bir sağlık personeli hızlıca hastanın tüm vucut muayenesini yapmalıdır. Travma bulguları mevcut ise hastanın boyun ve omurga stabilizasyonu sağlanır.

ikincil değerlendirmede her hastada olduğu gibi hiperglisemi hastalarındada vital parametreler hızlıca değerlendirilmelidir. Hastada değerlendirilecek bazı vital parametreler, Kan şekeri , kan basıncı , nabız dolgunluğu, Spo2 , vucut sıcaklığıdır.

Eğer gerekli ise SpO2 94 ün üzerinde olacak şekilde geri dönüşümsüz maske ile hastaya 5 lt /dk oksijen desteği sağlanabilir.

Hastanın gelen durumuGlasgow koma skalası ile hızlıca değerlendirilmelidir. Bu sırada bir personel samar yolunu ilerideki müdahalelerde kullanmak için hazır etmelidir. Glasgow değerlendirmesinde hastanın GKS puanı 12 ve altında ise ;

Hızlıca Kan Şekeri Düzeyini Sapta

Eğer hastanın kanşekeri düzeyi  300 mg/dl nin üzerinde ise İV olarak Serum Fizyolojik başlanmalıdır.

Diyabet hastalarında bazen şok ve dehidratasyon durumlarında da hiperglisemi tablosu görülebilmektedir. Vucutta azalan sıvı miktarına göre glikoz oranı arttığında da bu tablo görülebilmektedir. Bu nedenle hastada şok ve dehidratasyon bulguları saptanması halinde Hipovolemik şok akış şemasına göre hasta tedavi edilmelidir.

Her Hiperglisemik Vaka Tedavi Gerektirir Mi ?

Saha da sağlık personellerinin kafasını karıştıran bir diğer durum ise her hiperglisemi vakasına tedavi verilip verilmeyeceğidir. Hiperglisemi tanımına göre hastanın kan şekerinin 101 mg/dl nin üzerinde olması gerekmektedir. Ancak birçok hastada 300 hatta 400 mg/dl oranlarına kadar bir belirti görülmez.O nedenle 300 mg/dl nin altında ve aynı zamanda GKS si 13 ve üzeri olup da belirtisi olmayan hastalarda çoğu zaman sahada tedavi gerekmez.  Hastaya uygulanacak tedavi hastanın genel durumuna göre belirlenmelidir.

Hiperglisemi vakalarının başlanan tedavi sonrasında nakilleri monitorize olarak uygun hastaneye gerçekleştirilmelidir.

 

Cevapla

Please enter your comment!
Please enter your name here