Ana sayfa Manşet Demir Zehirlenmesi Tanı ve Tedavi

Demir Zehirlenmesi Tanı ve Tedavi

0

Demir zehirlenmesi

Küçük çocuklar, sıklıkla, çoğu şekere benzeyen demir tabletlerini yerler. Şiddetli demir zehirlenmesi yaygın değildir, ama ölüm olabilir. Demirin bazı ot/tohum preparatlarında bulunması da az da olsa zehirlenme nedenidir.

Farklı preparatlar, her bir tablet, bazen yavaş salınımlı formlarda, 35-110 mg elemental demir eşdeğeri içerir.

Ciddi zehirlenme, >60 mg elemental demir/kg vücut ağırlığı alınmadıkça olmaz. Tahmini letal doz 150-300 mg/kg civarındadır.

Demir Zehirlenmesi Durumunda Görülen Özellikler

Alımdan sonraki ilk birkaç saatte bulantı, kusma, diare ve karın ağrısı yaygın olarak görülebilir. Kusmuk ve gaita sıklıkla gri veya siyah ve kan içerir. Hiperglisemi ve Lökosit artışı olabilir. Çoğu hastada ek özellik gelişmez.

 Ciddi zehirlenmede, erken etkiler hematemez, uyuşukluk, konvülsiyon, koma, metabolik asidoz ve şoku içerir.

 Erken semptomlar, 6-12 saat sonra yerleşir, ama birkaç hasta, alımdan 24-48 saat sonra, şok, hipoglisemi, sarılık, metabolik asidoz, hepatik ensefalopati, renal yetmezlik ve bazen barsak infarktı ile kötüleşir. Sağ kalanlarda, doz aşımından 2-5 hafta sonra gastrik darlık veya pilor tikanıklığı gelişebilir.

Demir Zehirlenmesinde Hasta Yönetimi

  • Serum demir, TK, şeker ve ciddi zehirlenmede Arteriyal kan gazını kontrol et.
  • İlk 1 saat içinde >20 mg elemental demir/kg vücut ağırlığı alınmışsa gastrik lavaj yap. Demiri absorbe etmeyen aktif kömür verilmez. Demir tabletleri radyoopaktır ve düz abdominal grafide sayılabilir. Tüm barsak irrigasyonu, özellikle yavaş salınımlı formüllerle, midede çok tablet bulunduğunda faydalı olabilir.
  • Gerekliyse destekleyici tedbirler al.
  • Ciddi zehirlenmelerde uzman görüşü sağla. Acil tedavi gerektiren ciddi zehirlenmeyi gösteren koma ve şoku, desferoksamin (15 mg/kg/h, maksimum 24 saatte 80 mg/kg IV infüzyon) ile tedavi et. Desferoksamin, serum demiri beklenen total demir bağlama kapasitesini (yaklaşık 54-75 mmol/L) aşmışsa da kullanılmalıdır: total demir bağlama kapasitesinin ölçümü demir zehirlenmesi sonrası yanıltıcı sonuç verebilir. Desferoksamin, hızlı infüze edilirse hipotansiyona neden olabilir, raş oluşabilir ve nadiren, anafilaksi, pulmoner ödem ve ARDS oluşabilir. Demir-desferoksamin kompleksi, serbest demirin bağlandığının ve desferoksaminin gerekli olduğunu doğrulayan, idrarı turuncu veya kırmızı yapar. Klinik düzelme varlığında ve serum demiri beklenen total demir bağlama kapasitesinden az olduğunda desferoksamin dozu azaltılır.
  • Demir doz aşımından 6 saat sonra hala semptomu olmayan hastalar, muhtemelen toksik miktarlar almamıştır ve semptomları gelişirse geri dönmeleri öğütlenerek taburcu edilebilirler.
  • Gebelerde demir zehirlenmesi için gereken tedavi değişmez: endike ise desferoksamin kullan.

 

Cevapla

Please enter your comment!
Please enter your name here