Ana sayfa Manşet Beta Bloker Zehirlenmesi (Beloc Zehirlenmesi)

Beta Bloker Zehirlenmesi (Beloc Zehirlenmesi)

0

Beta Bloker Zehirlenmesi Klinik özellikler

Beta Bloker Zehirlenmesi  (propranolol, oksprenolol, atenolol, labetolol, sotalol) , hipotansiyon ve kardiyojenik şoklu hızlı ve ciddi toksisiteye sebep olabilir. Genellikle sinüs bradikardisi vardır, ama bazen kalp hızı normal kalabilir. Koma, konvülsiyon ve kardiyak arrest gelişebilir. EKG değişiklikleri, belirgin QRS uzaması ve ST ve T dalga anormalliklerini içerir. Propranolol, asmatiklerde bronkospazm ve çocuklarda hipoglisemiye neden olabilir. Sotalol, QTc uzaması ve VT ile torsades de pointese neden olabilir. Hasta monitörize edilmeli ve ani gelişebilecek kardiyak ekg değişikliklerine karşı dikkatli olunmalıdır. Vital bulgular monitörize edilmeli ve sıklıkla tekrarlanarak kayıt altına alınmalıdır. Kayıt ederken vital bulguların ölçüm saatleri de not edilmelidir.

Hasta Yönetimi

EKG, kalp hızı ve kan basıncı monitorizasyonu yap. Güvenilir damar yolu sağla. Üre, kan elektroliti ve kan şekerini kontrol et, gerekirse tekrarla. Aktif kömürü göz önünde bulundur. Bradikardi ve hipotansiyon atropine (1-2mg yetişkin için, 0.02mg/kg çocuk için) cevap verebilir, ama sıklıkla etkili değildir.

   Glukagon, ciddi kardiyo toksisite için en iyi tedavidir ve B-blokerler tarafından engellenmeyen bir yolda miyokardiyal adenilsiklazı etkinleştirerek çalıştığı görülür. Glukagon 5-10 mg IV (50-100 mikrogram/kg çocuk için), genellikle, kardiyak output ve bilincin geri dönmesi ile KB ve nabızda dramatik düzelme meydana getirir. Glukagon, sıklıkla, ani kusmaya neden olur bu nedele hastanın kusma ihtimali olduğu unutulmamalı uygun pozisyon verilerek aspirasyon riskine karşı dikkatli olunmalıdır. Ciddi zehirlenmelerde, glukagonun kardiyak outputtaki etkileri geçicidir ve ek dozlar veya infüzyon gerekir (4 mg/h, bazen 15mg/h’e kadar, aşamalı azaltılır). Bazı hastalar, 1mg kuru toz flakonlardan yeniden hazırlanan total 50-75 mg glukagona ihtiyaç duyar. Glukagon yetersiz veya etkisiz ise, adrenalin (5-10 mikrogram/dk) veya dobutamin (2.5-10 mikrogram/kg/dk) ver, gerekliyse dozu artır. Ciddi zehirlenmlerde uzman tavsiyesi alınmalı ve tedavi bu öneriler ile şekillenmelidir.

Kardiyak pace bradikardide denenebilir, ama sıklıkla, etkisizdir. Bazen, B-bloker metabolize olurken veya daha fazla glukagon temin edilirken, dolaşım desteğini, uzamış göğüs basısı veya ekstrakorporeal kardiyak bypas ile sağlamak gerekir. Ciddi hipotansiyonda insülin tedavisini ve kardiyak arrestte Intralipid®’i göz önünde bulundur.

 

Cevapla

Please enter your comment!
Please enter your name here