Ana sayfa Manşet Travmatik Beyin Hasarı Olan Hastada Muayene Bulguları

Travmatik Beyin Hasarı Olan Hastada Muayene Bulguları

0
Travmatik Beyin Hasarı Olan Hastada Nörolojik değerlendirmede hastanın bilinç durumu AVPU sistemi ile değerlendirilebilir, Bu yöntemle GKS hesaplamak için gerekli olan çoğu veri elde edilir. GKS, tekrarlayan muayenelerle kıyaslamak için bazal bir değer elde edilmesi ve tedaviyi yönlendirmesi açısından, erkenden belirlenmelidir.
Nörolojik bakının bir diğer önemli unsuru pupillerin değerlendirilmesidir. Ağrılı uyarana yanıtsız hastada, tek taraflı ışık refleksi alınamayan fikse ve dilate pupilin varlığı acil dekompresyon gerektiren ipsilateral herniasyona işaret edebilir. Bilateral ışık refleksi alınamayan fikse ve dilate pupil azalmış beyin perfüzyonu ile birliktelik gösteren intrakraniyal basınç artışını, bilateral unkal herniyasyonu, ilaç etkisini ya da hipoksiyi gösterir. Bilateral pinpoint (toplu iğne başı büyüklüğünde) pupiller ise pons lezyonu ya da opiat kullanımını göstermektedir.
Motor muayene hasta kas gücü ve simetrisi açısından paralitik ajanlar verilmeden önce değerlendirilmelidir. Tek taraflı ışık yanıtı olmayan fiks dilate pupille birlikte karşı tarafta hemiparezisinin olması unkal herniasyonu düşündürür. Beyin, spinal kord ve periferik sinir hasarında motor fonksiyonlarda bozulma gösterilmiştir. Bilinçsiz hastada ağrılı uyarana verilen motor yanitin değerlendirilmesi önerilmiştir. Dekortike postür orta beynin üzerinde, deserebre postür ise daha kaudal de bir yaralanmayı gösterir. Nörolojik muayenede beyin sapı fonksiyonlarının da değerlendirilmesi gereklidir. Hastanın solunum paterni, göz hareketleri, pupil boyutu ile beyin sapı fonksiyonları değerlendirilebilir.

Cevapla

Please enter your comment!
Please enter your name here