Ana sayfa Manşet Opioid Zehirlenmesi Nedir Belirtiler ve Tedavi

Opioid Zehirlenmesi Nedir Belirtiler ve Tedavi

0

Opiod zehirlenmesi

Opioidler ; morfin , diamorfin ( heroin ) , pethidin , kodein , buprenorfin , nalpubhin , metadon , difenoksilat ve ilişkili ilaçları içerir . Bu ilaçlar analjezik (bazen parasetamol ile kombine, co – codamol , co – proxamol ) , öksürük baskılayıcı ve anti diyareik ajan olarak kullanılır . Akut opioid zehirlenmesi bağımlılarda (iğne işaretleri ve tromboze venler vardır ve HIV ve hepatitliler artmış riske sahiptir) sıklıkla oluşur.

Opioid Zehirlenmesinde Klinik Özellikler

Opioid zehirlenmesi koma, azalmış solunum hızı, pinpoint pupiller ve bazen siyanoz , apne , konvulziyonlar ve hipotansiyona neden olurlar . Hipertansiyon pentazosin zehirlenmesinde görülebilir. Kardiyojenik olmayan pulmoner ödem heroin veya diğer opioidlerden kaynaklanabilir.

Solunum depresyonu opioid aşırı dozunun bir saati içinde ölüme neden olabilir. Bu yüzden, uzamış solunum depresyonu co-fenotroplu zehirlenmelerde ( difenoksilat ve atropin ) ortaya çıkabilir. Gecikmiş toksisite metadone gibi etki süresi uzun olan ilaçların yavaş salınımlı formulasyonlarında ortaya çıkabilir (yarı ömrü 25- 50 saat).

Opioid Zehirlenmesi Tedavi

Hava yolunun açıklığını ve devamını sağla. Solunum yetersiz görünüyorsa balon maske veya ET tüp yardımı ile ventile et. Naloksan opioidler için spesifik antagonisttir ve etkin dozda verildiğinde koma ve solunum depresyonunu geri döndürebilir. Naloksan şüpheli opioid zehirlenmesi terapotik bir ajan olarak kullanılır: koma seviyesini, pupil çapını ve solunum hızını ve cevabı yaz ve kontrol et.

Naloksanun bilinen başlangıç dozu erişkinler için 0,8 mg IV, gerektiğinde 2- 3 dakikada bir tekrarlanabilir. Bu yüzden, bilinen veya şüpheli ilaç bağımlıların da opioidin etkilerini tamamen geriye döndürmekten kaçınmak gerekir, 0,1 mg IV (venöz yol yoksa intranazal) dozla başlamak gerekir ve hastanın solunumu yeterli olana kadar 2- 3 dakika aralıklarla tekrarlanabilir. Çocuklar için, 10 mikrogram / kg (IV, intramusküler (IM) veya intranazal (IN) verilir, gerektiğinde tekrarlanabilinir. IN naloksan burun içine IV solüsyondan sprey şeklinde püskürtülerek veya damlatılarak verilebilir.

   Naloksan birçok opioidden daha kısa etki süresine sahiptir ve naloksonun etki süresi bittiğinde koma ve solunum depresyonu geri döner. Naloksanın ortalama yarı ömrü 62 dak ‘ dır , fakat bazı hastalarda yarı ömrü > 5 saat olabilir . Dikkatli gözlem gerekir. Daha fazla naloksan gerektiğinde IV, IN veya IM olarak verilmelidir, cevaba göre doz ayarlanabilir (metadon zehirlenmesinde 24 saatte en fazla 75 mg verilebilir). Naloksanın son dozu sonrası 6 saat gözlem gerekir. Solunum depresyon riskli hastaların hastaneden ayrılmalarına izin verilmemelidir: opioid etkisi tamamen dönen hastalarda sedasyondan kaçınılmalıdır fakat naloksan titrasyonu ve gözlemle güvenlik sağlanmalıdır. IM naloksan yapılan hastalara ısrarla solunum depresyonu yapabileceği ve hatta ölümcül solunum depresyonuna yol açabileceği hatırlatılmalıdır. Opioid bağımlılarında naloksan yoksunluk sendromunu aktive edebilir, abdominal kramplar, bulantı, diyare görülebilir fakat 2 saat içinde bastırılır. Ventriküler taşiaritmiler görülebilir.

 

 

Cevapla

Please enter your comment!
Please enter your name here