Ana sayfa Manşet Bilinç Değişikliği

Bilinç Değişikliği

1

Sağlık personeli bilinç değişikliği vakaların da öncelikle olay yerinin ve kendinin güvenliğinden emin olmalıdır. Olay yeri güvenli değilse müdahale girişiminde bulunmamalı güvenliği sağlamayı yada mümkün ise riske girmeden hastayı hızlıca güvenli alana almalıdır.

Bilinç değişikliği yaşayan hastada düşme , çarpma gibi durumlar görülebileceğinden hızlıca hastada travma bulgularını değerlendirmeli ve gerekli ise boyun ve omurga stabilizasyonunu hızlıca sağlamalıdır.

Stabilizasyonu sağladığı hastada hızlıca birinci değerlendirme yapılır. Hasta yakınları olay yerine girer girmez hastanın bilincini kaybettiğini belirtsede sağlık personeli yinede hastanın bilincini kendi de değerlendirmelidir. Hastanın Bilinci açık ise hızlıca ikinci değerlendirme basamaklarına geçerek hastanın vital bulgularını alarak bilinç durumunu ayrıntılı değerlendirmelidir

Hipoksinin Bilinç Değişikliği Yapabileceği Unutulmamalıdır.

Hipoksi durumunda da bilinç değişikliği görülebileceği unutulmamalı ve bu nedenle Spo2 değerlendirilmelidir. SpO2 94 ün üzerinde olacak şekilde hastaya geri dönüşümsüz maske ile dakika da 10-15 lt den oksijen verilmesi hipoksiye bağlı gelişen bilinç durumu değişikliklerinde fayda sağlayacaktır.

Hastada bilinç durumunda düzelme görülmez yada bilinç durumundaki değişiklikte bozulma olursa damar yolu açılarak %0,9 Nacl ile sıvı tedavisine başlanmalıdır. Damar yolundan verilecek sıvının hızı dolaşım bozukluğu olup olmamasına göre ayarlanmalıdır.

Hastanın GKS Puanını Belirle

Hızlıca hastanın glasgow koma skalası değerlendirilmeli ve GKS puanına göre yapılacak öncelikli girişimler belirlenmelidir

Kalp Ritmindeki Bozukluklarda Bilinç Değişikliği Yapabilir

Kalp ritmnindeki değişiklikler kanlanmayı bozacağından bilinç değişikliklerinin önemli bir nedenidir ve atlanmadan kontrol edilmelidir. Hastaya 12 derivasyonlu EKG çekilerek ayrıntılı olarak değerlendirilmelidir. Ekg deki görülen ritme göre hastaya ek uygulamalar gerekebileceği unutulmamalıdır. Örneğin bazı aritmi yada bradikardiler de bilinç durumunda bozulmalar yapabilmekte ve tedavi gerektirmektedir. Bu durumların 12 derivasyonlu ekg ile tespit edilmesi hastanın durumunun seyri açısından önem taşımaktadır.

  Kan Şekeri Düzeyi Tespit Edilmelidir

Hiperglisemi ve hipoglisemi durumlarındada hastanın bilinç düzeyinde değişiklikler yaşanabilir. Bu durumların kan şekeri ölçümü ile tespit edilip düzeltilmesi gerekir. O nedenle bilinç değişikliği gözlenen hastalarda hastanın geçmiş şeker hastalığı bulunmasa dahi kan şekeri ölçümü yapılmalıdır. Hipoglisemi yada hiperglisemi durumları saptanan hastada hızlıca uygun tedavilere başlanması gerekmektedir.

Yine aynı şekilde hastada değerlendirilmesi gereken bir diğer bulgu ise hastanın pupil durumu ve ışık refleksidir. Bazı madde alımı, kafa travması yada kafa içi basıncın değişikliği durumlarında  hastanın pupil durumu ve ışık refleksinde değişiklikler gözlenmektedir. Bu nedenle pupil durumu değerlendirilmeli ve bu durumlar saptanmalıdır.

   Bilinç Değişikliği Durumlarında Değerlendirilmesi Gereken Diğer Parametreler

Bilinç durumu değişikliği gözlenen hastalarda tanıya yönelik tedavilerin başlanabilmesi ve doğru tanının koyulabilmesi için hastada şu parametrelerin değerlendirilmesi gerekmektedir:

  • Solunum hızı
  • Solunum Ritmi
  • Nabız
  • Kan Basıncı
  • Vucut Isısı
  • Deri Rengi
  • Nefes Kokusu

gibi bulguların değerlendirilmesi sizi uygun tanıya götürmede yardımcı olacaktır.

Ayrıntılı Öykü Alınması Bilinç Değişikliğinde Sizi Tanıya Götürür

Her hastada olduğu gibi bilinç değişikliği durumu olan hastada da ayrıntılı anamnez alınması hayati önem taşımaktadır. Ayrıntılı anamnezin zaman kaybı olmadığı hatta hayat kurtarıcı bir işlem olduğu unutulmamalıdır. Sizi doğru yöne yönlendirecek olan belirti ve bulguların ayrıntılı anamnez içinde saklı olabileceği unutulmamalıdır.

SAMPLE ile öykü alınmalı , PQRST ile hastanın ağrısı tespit edilmelidir. Ve bu öykü sonrası sebebe yönelik tedaviye zaman kaybetmeden başlanmalıdır.

Hiç Bir Bulguyu Kaçırma!

Hasta yakınlarının bazı durumlarda doğruyu söylemeyeceği veya hasta hakkında doğru bilgi sahibi olamayabilecekleri unutulmamalıdır. Bilinç değişikliği olan hastada da hastanın kendisinden bilgi almak bazen çok mümkün olamayabilir. Bu nedenle hastanın tüm vucut muayenesi ayrıntılı olarak yapılmalıdır. Vucut muayenesi sırasında özellikle madde kullanımı, doz aşımı , zehirlenme şüphesi , darp izi , ihmal veya istirmar durumları atlanmadan değerlendirilmelidir. Olası bulgular not edilmeli ve adli mercilere bilgi verilmelidir.

Hastanın duyusal ve motor muayenesi cincinnati ölçeğine göre yapılmalı ve Glasgow koma skalası yapılırken vucvut postürününde değerlendirilmiş olması gerekmektedir.

   Bilinç Değişikliğinde Sürekli Değerlendirme

Hastanın bilinç durumu stabil ise ve motor muayenesi stabil ise 15 dakika ara ile hasta tekrar değerlendirilmelidir. Eğer bilinç düzeyi ve motor muayene stabil değil ise 5 dakika aralıklar ile muayene tekrarlanmalıdır. Hasta muayene sonrası koyulan tanı doğrultusunda uygun girişimlerin yapılabileceği bir merkeze nakil edilmelidir.

1 YORUM

  1. Bilinç değişiklikleri gerçekten dikkat edilmesi gereken konuların belkide başında geliyor. Altından her türlü hastalık çıkabilir

Cevapla

Please enter your comment!
Please enter your name here